فرآورده گوشتی
صنعت گوشت یکی از قدیمی ترین صنایع موجود در جهان می باشد که در این مقاله از لقمک گوشت جنوب در ارتباط با تاریخچه این صنعت در جهان و همین طور کشور عزیزمان ایران توضیحات لازم داده شده و همین طور در ارتباط با انواع ویتامین های فرآورده گوشتی گفته شده با مطالعه مقاله فرآورده گوشتی می توانید به اطلاعات خود بیفزاید.
تاریخچه تولید فرآوردههای گوشتی در ایران
به گزارش «دنیایاقتصاد» قدمت صنعت تولید فرآوردههای گوشتی در ایران به بیش از ۹۰ سال میرسد.
تولید فرآوردههای گوشتی در کشور ما در سال ۱۳۰۴ و پس از جنگ جهانی اول آغاز شد. این صنعت از ماورای
قفقاز (روسیه) به کشور ما وارد شد. نخستین کارگاه تولید فرآوردههای سوسیس و کالباس در استان گیلان و
شهر بندرانزلی راهاندازی شد و نخستین کارخانه فرآوردههای گوشتی در سال ۱۳۱۲ در تهران
آغاز به کار کرد.
توسعه این صنعت در کشور ما ادامه پیدا کرد و به جایی رسید که در حال حاضر حدود ۱۳۰ کارخانه تولید
فرآوردههای گوشتی در کشور وجود دارد و بیش از هشت هزار نفر به صورت مستقیم در این کارخانهها
مشغول به کار هستند. اگرچه ظرفیت سالانه تولید این کارخانهها در کشور سالانه حدود ۷۰۰هزار تن است،
اما این واحدهای تولیدی سالانه حدود ۵۰۰هزار تن انواع محصولات و فرآوردههای گوشتی نظیر سوسیس، کالباس،

همبرگر، انواع ناگت مرغ و گوشت در کشور تولید میکنند که ۴۵۰ هزار تن آن به مصرف داخلی میرسد و بیش
از ۵۰ هزار تن آن به کشورهای عراق، افغانستان و سایر کشورهای حاشیه
خلیج فارس صادر میشود.
نکته :
در حال حاضر صنعت گوشت یکی از قدیمی ترین صنایع موجود در جهان است که آغاز آن به
۱۲۰۰۰ سال قبل و پایان یخبندان برمیگردد.
در حدود سال ۵۸۹ قبل از میلاد، چینی ها نوعی سوسیس نیمه خشک به نام لا پچنگ
را تولید کردند.
این سوسیس حاوی قطعات کوچک گوشت گوسفند، نمک، شکر، پیازچه، فلفل و پروتئین
سویا بود.
لاپچنگ با کمک آتش خشک شده و پس از ان فرایند رسیدن بر روی ان انجام می گرفت.
سوسیس های اولیه احتمالاً سوسیس خون ، سوسیس جگر و سوسیس پخته بوده اند و
سوسیس های امولسیونی و سوسیس های تخمیری خشک
در سالهای اخیر تولید شده اند .
بدون شک در حال حاضر سوسیس به فرآورده غذایی متنوعی تبدیل شده است.
با توجه به نوع گوشت، چربی و ادویه های مورد استفاده، اکنون هزاران نوع سوسیس
تولید می شود.
آب و هوا، مذهب و افزودنی های محلی هم نقش مهمی در تنوع ترکیب
انها داشته اند.
فراورده های گوشتی را به طور کلی به دو گروه می توان تقسیم نمود:
فراورده های خرد شده و فرآورده های خرد نشده ،
محصولات خرد نشده، فرآورده هایی هستند که قطعات آنها بزرگ است مانند بیکن و هم و فرآورده های
خرد شده فرآورده هایی هستند که گوشت کاملاً نرم و خرد می شود مانند
فرانکفورتر یا هات داگ.

ارزش غذایی سوسیس و کالباس
– با توجه به مواد اولیه مصرفی در تولید سوسیس و کالباس، این فرآورده از ارزش غذایی بالایی برخوردار
است. میتوان سوسیس و کالباس مرغوب را غذایی کامل دانست زیرا تقریبا تمامی گروههای غذایی ضروری
شامل پروتئین، چربی، کربوهیدرات، ویتامین و املاح معدنی در آن موجود میباشد.
انواع فرآورده های گوشتی
– گوشت که قسمت اعظم این فرآورده را تشکیل میدهد به عنوان غنی ترین منبع تامین پروتئین میباشد
ارزش غذایی گوشت به مراتب بالاتر از پروتئین گیاهی میباشد، زیرا حاوی اسیدهای آمینه
ضروری، مواد معدنی مانند آهن و روی، انواع ویتامین مانند D، B، A و تامین کننده انرژی میباشد.
– چربی های موجود در بافت گوشت از چربی های ضروری و مفید برای انسان میباشند. همچنین
روغنهای گیاهی مورد استفاده، دارای مقدار قابل توجهی اسیدهای چرب غیر اشباع بوده که مصرف
این روغنها به کرات توصیه شده است.
– کربوهیدراتهای مصرفی در سوسیس و کالباس حاوی درصد بالایی از ویتامین های گروه B می باشند
که میتواندقسمتی از نیاز بدنها را تامین نماید.
– شکر مورد استفاده در این محصولات تامین کننده بخشی از قند مورد نیاز بدن بوده و از
آنجایی که به مقدار کم استفاده میشود ضرر و زیانی برای بدن انسان ندارد.
– با توجه به استفاده از گوشت، روغن، کربوهیدرات و ویتامین C، این محصولات در نتیجه
منبع ویتامین مناسبی به شمار می آید. ویتامین های گروه B ، اسیدفولیک، ویتامین C و در مقدار کمتر
ویتامین های A و D در این فرآورده موجود میباشد. با توجه به این موضوع که چذب گوشت در بدن بیشتر
از سبزیجات است در نتیجه ویتامینهای موجود در سوسیس و کالباس سریعتر جذب میشوند.

– املاح معدنی موجود در بافت گوشت بیشتر فسفات می باشد علاوه بر آن سدیم، منیزیم،
کلسیم، آهن و روی هم در آن موجود می باشد. ضمنا ارزش غذایی هر محصول بر
روی بسته بندی درج میگردد.
متاسفانه در چند سال اخیر در مورد عدم استفاده از سوسیس و کالباس توسط افرادی در صدا و سیما و مطبوعات
به صورت یکجانبه و بدون حضور نمایندگان این صنعت بحث و آن را عامل بیماریهای گوارشی دانسته اند که به
نظر اطلاعات جامع و کاملی از این فرآورده ها در دست نداشته اند، سوسیس و کالباس به عنوان یک ماده
غذایی در رژیم غذایی مردم دنیا جایگاه ویژه ای دارد به طوری که سرانه مصرف در کشورهای آمریکایی ۷۰
کیلوگرم و در اروپا ۶۰ کیلوگرم گزارش شده است. این درحالی است که سرانه مصرف
در ایران حدود ۳ کیلوگرم است.
آلمان به عنوان بزرگترین تولیدکننده فرآورده های گوشتی با بیش از هزار نوع محصول سرانه مصرفی بیش
از ۴۰ کیلوگرم در سال داراست اما به علت اطلاع رسانی درست و فرهنگسازی صحیح نه تنها با رشد
بیماری های گوارشی و سرطانی روبرو نشده بلکه از این صنعت به عنوان یکی از صنایع اساسی
و مادر خود نام برده است.
تولیدکنندگان سوسیس و کالباس در ایران ملزم به اخذ استاندارد برای این فرآورده میباشند. این فرآورده تحت نظارت
موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و وزارت بهداشت و درمان و سازمان دامپزشکی تولید
و از لحاظ کیفی و سلامت کنترل شده و به صورت نظارت شده و با دقت بالا تولید میشود.
سخن پایانی:
در این مقاله راجب ارزش غذایی در فرآورده های گوشتی توضیح داده شده وحتی استفاده یا عدم استفاده از آن اما همه ما می دانیم که مصرف بیش از رویه از هر چیز قطعا انسان را دچار مشکلاتی می کند،پس با استفاده درست وصحیح از فرآورده های گوشتی هم ویتامین مورد نیاز را دریافت کنید هم اینکه از بروز خطرات ناگهانی جلوگیری کنید.
شماره نماس:
- 09179364090
- 09171181741
آدرس:
کیلومتر ۲۴جاده شیراز مرودشت پل هوایی زرقان دوربرگردان به سمت شیراز اولین فرعی بعد از نمایندگی
سایپا داخل فرعی سمت چپ
